Ben

donderdag 24 november 2016


“Ik ben hier geboren en getogen, al tachtig jaar lang woon ik in Elst. Het mooist aan Elst vind ik de toren. Als ik die een week of drie niet zie dan krijg ik heimwee. De toren is een markant punt uit mijn leven onder meer omdat ik er mijn belijdenis heb gedaan en mijn kinderen er zijn getrouwd. Ik heb er diverse relaties mee; het is voor mij zeker niet zomaar een gebouw.”


Dennis

donderdag 17 november 2016


“Ik heb gelukjes op mijn werk als kok bij Droom. Zoals toen ik laatst een glas liet vallen en dat nog net kon opvangen. Of wanneer ik precies genoeg zout in de soep doe. Allemaal kleine gelukjes; die komen vaker voor dan grote gelukjes dus ik denk dat ze belangrijker zijn. Hoewel, toen mijn neef had geregeld dat ik naar ‘Masters of Hardcore’ kon was dat wel een heel leuk groot gelukje. Ik mocht toen backstage bij DJ Daymar. Dat was echt cool.”

Melvin

donderdag 10 november 2016


“Ik vind Elst een mooi dorp. Ik woon hier altijd al en werk sinds een jaar bij Droom. Ik sta twee dagen in de keuken en twee in de bakkerij. Het werk in de keuken vind ik het leukst want dat is uitdagender. Ik maak bijvoorbeeld broodjes en soep, en ik hoop dat ik later nog meer mag doen.

Verder ben ik een echte Vitesse-fan. Twee jaar geleden won Vitesse van Ajax; dat was voor mij een geluksmoment. Ajax is een topclub maar we hadden toen echt goede spelers. Ik keek de wedstrijd met vrienden en toen ze wonnen was ik heel blij.”

Wim

donderdag 3 november 2016


“Hier in Elst van was oorspronkelijk alles twee; twee harmonieën, twee voetbalclubs. Dat was ingegeven door religie; ongeveer de helft van de bevolking was katholiek en de andere helft niet. Ook was er een tweedeling tussen oude en nieuwe inwoners. Dat veranderde langzaam vanaf 1976, onder andere door de feesten ter gelegenheid van het 1250-jarig bestaan van Elst. De feesten en het toneelstuk dat werd opgevoerd stonden in het teken van samenwerking en in die tijd is er een hoop op gang gekomen. Vijf jaar later ging dat nog verder. We hadden feest gevierd maar nu moest er gebouwd worden; de toren van de grote kerk was toe aan restauratie. Het rijk wilde vijf miljoen bijdragen als wij zelf een half miljoen gulden betaalden. Al snel bleek dat iedereen de toren wilde houden. We hebben met dezelfde stichting die ook de feesten organiseerde geld ingezameld en daar werd op een geweldige manier aan meegewerkt. Na twee, drie jaar hadden we het half miljoen bij elkaar. Hoewel het een protestantse kerk is droegen de katholieken evenveel bij, dus toen bleek wel dat de muren tussen de religies voor een groot gedeelte geslecht waren. Sindsdien woont het nog mooier in Elst.”